Voorbeelden uit de praktijk

Stijve gewrichten

Diesel is een elfjarige Golden retriever reu. Diesel kwam ’s ochtends steeds moeizamer uit zijn mand. Hij was dan stijf en liep soms een paar stappen kreupel. Zijn ochtendwandeling begon traag, maar als hij eenmaal liep dan ging het geleidelijk beter. Met name bij koud en nat weer had hij deze klachten. De dierenarts had beginnende artrose vastgesteld en een pijnstiller en ontstekingsremmer meegegeven.

Diesel was verder een gezonde hond met klachten die ik vaker zie bij oudere dieren. Met een homeopathisch middel ging het snel weer beter. Hij liep weer soepeler, had minder moeite om op te starten en kou en regen hadden veel minder invloed op het lopen. Medicatie van de dierenarts had hij niet meer nodig.

Bij elke situatie past een ander middel. Heeft uw hond last van zijn gewrichten na beweging? Of is het juist aan het begin van de wandeling pijnlijk voor hem? Zoekt hij thuis zijn mandje op of is hij eerder rusteloos? Al die informatie heb ik nodig om een passend middel te zoeken wat uw dier soepeler laat lopen.

Jeuk door een allergie

Pelle is een Labrador retriever van zes jaar. Hij heeft nooit jeuk gehad, tot een paar maanden geleden. Hij krabt de hele dag door. De dierenarts heeft een allergie vastgesteld voor huisstofmijt. Het baasje van Pelle is een half jaar geleden verhuisd naar een huis waar veel tapijt in ligt. Op den duur wil ze dit vervangen voor een houten vloer, maar voorlopig gaat het er nog niet van komen. En in tapijt voelt de huisstofmijt zich goed thuis. Maar wat nu? De jeukonderdrukkende middelen van de dierenarts vindt ze teveel bijwerkingen hebben en die lossen het probleem niet op. Het is haar duidelijk wat het probleem wel oplost maar een nieuwe vloer moet ze nog even uitstellen.  

Als zo duidelijk is wat de klachten veroorzaken dan biedt homeopathie vaak een snelle verbetering. Ik adviseer haar het middel wat gemaakt is van de veroorzaker van de jeuk. Dat lijkt me voor dit moment de beste oplossing. Binnen een week zijn de klachten over.

Een half jaar later kom ik ze tegen in het bos en ik vraag hoe het gaat. Pelle heeft het middel gekregen totdat er een houten vloer in huis is gelegd. Ze is gestopt met de homeopathie en de klachten zijn weggebleven. Dat was een mooie overbrugging en een manier om de jeuk aan te pakken zonder vervelende bijwerkingen.

Rover is een rode kater van 6 jaar. Sinds een jaar heeft hij steeds blaasgruis. Hij plast dan moeilijk, er zit bloed bij zijn urine en hij voelt zich niet lekker. Rover krijgt een blaasgruisdieet en is door de dierenarts al meerdere malen behandeld met medicijnen maar de klacht blijft terugkomen.

Kat met blaasgruis

Rover is een stoere kater. Hij is nergens bang voor en is de baas over andere katten. Als je hem wilt aaien en hij heeft hier niet zo’n zin in dan haalt hij wel eens uit. Verder is het een koukleum, hij ligt het liefst op de verwarming of in het zonnetje.

Het baasje van Rover adviseer ik een homeopathisch middel voor haar kat. Sindsdien heeft hij geen klachten meer gehad. Daarbij is zijn gedrag naar de eigenaar en naar katten in de buurt wat vriendelijker. Hij staat niet meer zo op zijn strepen.

Diarree

Sjef is een kruising herder en zolang zijn eigenaar zich kan herinneren heeft hij gevoelige darmen. Het is al geen makkelijke eter en zodra hij iets anders eet dan zijn eigen voer raakt hij aan de diarree. Ook als er in huis dingen anders zijn dan anders werkt dit op zijn darmen. Als hij eens een weekend uit logeren moet omdat zijn baasje hem niet mee kan nemen, is het meteen raak. Sjef is een gevoelige hond. Zijn baasje houdt overal rekening mee maar je kunt niet altijd alles voorkomen. Soms eet hij toch iets uit de bosjes of valt er iets op de grond van hun kind en dan is de verleiding voor Sjef te groot om het niet op te eten, met diarree tot gevolg.

Nadat ik veel meer te weten ben gekomen over Sjef adviseer ik een middel wat niet alleen past bij de dunne ontlasting maar ook bij de omstandigheden die eraan vooraf gaan: wisseling van voer, een logeerpartij en het feit dat Sjef een gevoelige hond is. De diarree wordt aanzienlijk minder.

Klachten na narcose bij kater

Fedor is een kater van 11 maanden. Tijdens de narcose die hij krijgt voor castratie stopt hij met ademen. De dierenarts weet hem te reanimeren maar daarna is hij erg veranderd. Hij was altijd speels en actief. Na de ingreep is hij apathisch, angstig en zijn eigenaar krijgt geen contact meer met hem. Hij heeft epileptische aanvallen. De andere katten willen niets meer met hem te maken hebben, terwijl hij altijd met ze speelde. Hij staart nu de hele dag voor zich uit of slaapt.

Soms kan homeopathie zeer snel werken. Op basis van de klachten die hij vertoont adviseer ik een middel. Binnen een half uur nadat de eigenaar dit geeft reageert hij met mauwen en spelen met de andere katten. De klacht is niet meer teruggekomen en Fedor is de oude weer.

Hond geschrokken van een luchtballon

Winnie is een Teckel van 7 jaar. Als op een avond haar baasjes niet thuis zijn, komt er een aantal luchtballonnen laag over het huis. Kennelijk schrikt de hond hier erg van want als de eigenaren thuis komen is ze erg in paniek. Ze gaat blaffen en huilen en als de eigenaren mij bellen hebben ze al een paar slapeloze nachten achter de rug.

Winnie adviseer ik een middel wat goed werkt bij klachten na grote schrik. En het heeft direct resultaat. Al de eerste avond na het geven van het middel is Winnie rustiger. Het geblaf en gehuil is na twee dagen volledig verdwenen.

Homeopathie heeft soms de (onterechte) reputatie dat het langzaam werkt; deze hond bewijst maar weer dat dit niet waar hoeft te zijn.

Maggie is schijnzwanger

Maggie is een Doberman dame van 2 jaar. Ze is kerngezond, vrolijk en haar baasje zou het leuk vinden om ooit nog eens een nestje met haar te fokken. Maar nu nog niet en elk half jaar is Maggie loops. Dit verloopt altijd prima, maar twee maanden na de loopsheid heeft ze veel last van schijndracht. Ze wil niet meer naar buiten, trekt zich terug en de energie die ze gewoonlijk heeft voor een wandeling of iets leuks is helemaal verdwenen.

Schijndracht is een natuurlijk verschijnsel. Het treedt zo’n twee maanden na de loopsheid op, rond de datum dat na een dekking pups geboren zouden worden. De teef produceert melk, krijgt gezwollen tepels, gaat soms dingen verzamelen en in haar mand leggen en kan tijdelijk slomer zijn of sneller geirriteerd. Dit is niets uitzonderlijks. Maar als een hond er zoveel last van heeft en als het erg lang duurt, dan kan een goed gekozen homeopathisch middel dit doorbreken en zorgen dat het wat makkelijker verloopt voor hond en baasje. Op basis van het hele verhaal en de indruk die ik van Maggie heb, adviseer ik een homeopathisch middel wat haar snel weer de energie geeft om lekker te gaan wandelen.

Klophengst kan niet gecastreerd worden

Mitch is een hengst van 3 jaar oud. Zijn testikels zijn niet ingedaald en daarom kan hij niet gecastreerd worden. Castratie is een ingreep die bij praktisch alle hengsten wordt uitgevoerd, met name om ze handelbaar te houden.

Op basis van wat de eigenaar mij vertelt over Mitch adviseer ik een homeopathisch middel wat past bij zijn klacht, karakter en voorgeschiedenis. Mitch reageert direct op het middel door enorm te gaan zweten. Dit is vaak een positieve reactie. Na drie weken voelt de dierenarts de eerste testikel indalen en nog een paar weken later de tweede. Mitch is vlak daarna gecastreerd en wordt nu ingereden.

Gedragsproblemen

Een aparte groep honden in mijn praktijk zijn de honden die uit het buitenland worden gehaald. De afgelopen jaren worden veel honden naar Nederland gehaald die in hun eigen land geen huis hebben. Ze leven op straat of in een opvang en er zijn verschillende stichtingen die ze in Nederland bij een gezin plaatsen. Dat levert voor mij als homeopaat een aparte manier van aanpak. De eigenaar weet vaak niets over de eerste jaren, over wat de hond heeft meegemaakt en de basis is voor zijn verdere leven. Klachten als angst of hyperactiviteit zijn daarom niet altijd te verklaren. Een gedragstherapeut kan de eigenaar vaak een eind op weg helpen met een goede reactie op bepaald gedrag. Homeopathie kan dan ondersteunend werken en haalt vaak de “scherpe randjes” van gedrag af. Honden die b.v. over alert zijn en op alles wat er gebeurt gaan reageren, worden wat rustiger. Informeer gerust naar de mogelijkheden.

Als klassiek homeopaat kies ik een middel wat bij uw dier en zijn klachten past. Bij vijf honden die b.v. niet alleen kunnen zijn kan het zijn dat ze allemaal een verschillend middel krijgen. Raadpleeg me daarom voor een deskundig advies.