Schijnzwangerschap bij de hond

Nergens zin in, speeltjes verzamelen en vergrote tepels kunnen horen bij schijnzwangerschap. Een heel normaal verschijnsel.

Zo’n twee maanden na de loopsheid kunnen honden schijnzwanger worden. Hun gedrag verandert: ze kunnen lusteloos worden, geen zin meer hebben in een wandeling en hun mand liever niet meer uitkomen. Ook onrust en het verzamelen van speeltjes en voorwerpen in hun mand zijn heel normaal. Lichamelijk zijn er klachten als vergrote tepels, melkproductie en zwaarder worden.

Een natuurlijk verschijnsel

Schijndracht is een normaal verschijnsel, wat zo’n zes tot twaalf weken na de loopsheid ontstaat. In de natuur heeft schijnzwangerschap een nuttige functie. Een nest welpen is niet aan alle wolven voorbehouden; vrouwtjes die geen nest hebben gehad kunnen zo helpen bij het zogen van een ander nest. Maar in onze maatschappij is schijnzwangerschap niet meer van nut.

U kunt het gewoon voorbij laten gaan en afwachten tot het beter gaat. Maar vindt u dat uw hond er overmatig last van heeft, dan helpt homeopathie vaak snel. Het verkort de duur van de schijnzwangerschap en vermindert de klachten. En het heeft geen schadelijke bijwerkingen. Er is vaak eenvoudig iets aan schijnzwangerschap doen om de periode wat te verlichten. Neem contact op voor meer informatie.