Papilloma: wratten bij je (jonge) hond

Bij pups en jonge honden zie ik ze nogal eens verschijnen: wratten in en rond de bek, ofwel papilloma. Het kunnen er soms heel veel zijn die in korte tijd ontstaan. Ze variëren in kleur van roze tot bruin en zwart en zitten vaak op lippen, tong en gehemelte.

Onschuldig maar vervelend

Gelukkig zijn ze over het algemeen onschuldig. Ze verdwijnen in de loop der tijd vanzelf (maar dit kan best een paar maanden duren). Als ze steeds open gaan of op een lastige plek zitten dan kunnen ze worden weggesneden maar vaak komen ze dan even snel weer terug. Ze zorgen ook wel voor een vieze geur uit de bek, speekselen of moeilijker eten als ze gaan ontsteken.

Virusbesmetting

Papilloma worden veroorzaakt door een virus. Hoe beter de gezondheid en afweer van je hond, hoe kleiner de kans is dat hij ze oploopt na besmetting door een andere hond.

Immuniteit verbeteren

Homeopathie zorgt dat het immuunsysteem van je hond optimaal gaat werken. Daarmee zie ik vaak dat de wratjes in korte tijd zijn verdwenen. Het homeopathisch middel wat voor jouw hond werkt moet niet alleen passen bij hoe de wratjes eruit zien maar ook bij je hond, zijn gezondheid en alle bijzonderheden. Wil je je hond sneller van de papilloma af helpen? Neem dan contact op.