Jeuk door een voedselallergie

Veel honden hebben last van jeuk en huidklachten. Het vinden van de oorzaak is niet altijd makkelijk. En soms is het een combinatie van factoren: voeding, een allergie voor bepaalde stoffen, erfelijke aanleg. In deze blog wil ik graag ingaan op klachten die ontstaan door een voedselallergie. Hierover valt zoveel te zeggen. Het valt mij op dat op sommige verpakkingen in de dierenwinkel staat dat het voer bedoeld is voor honden met huidproblemen. Als ik dan kijk naar de ingrediënten dan bevat die voeding wel degelijk stoffen die erom bekend staan dat ze jeuk vaker veroorzaken. Maar welke stoffen zijn dat?

Eiwitten

Eiwitten staan bovenaan het rijtje van stoffen waar honden huidklachten van kunnen krijgen. Als eiwitbron in hondenvoer wordt vaak vlees en soms vis gebruikt. Als je hond gevoelig is voor een eiwitbron kom je daarachter door te elimineren. Dit houdt in dat je voor zeker zes weken zorgt dat je hond geen stoffen binnenkrijgt waarvan jij vermoedt dat hij klachten krijgt. Die klachten zijn niet alleen jeuk maar ook terugkerende oorontstekingen, diarree, winderigheid e.d.

Rund, kip en ei staan in de top vijf van eiwitbronnen waar honden klachten door kunnen ontwikkelen. Als je wilt uitsluiten dat voer de oorzaak is van de klachten, dan kun je zoeken naar een eiwitbron die je hond nog nooit heeft gehad. Hier kun je een commercieel voer voor kopen met een soort vlees of vis die hij niet eerder heeft gegeten (b.v. eend). Je kunt ook zelf aan de slag en voor hem koken, wat beste bewerkelijk is. Die zes weken zijn best lastig want als je hond losloopt en hij eet iets in de bosjes dan kan er al een reactie optreden. Opletten geblazen dus.

Eliminatiedieet

Een eliminatiedieet is trouwens iets anders dan voer waarop staat dat het is bestemd voor honden met jeuk of huidproblemen. Als je de lijst met ingrediënten doorneemt dan zie je welke eiwitbron wordt gebruikt. Van de week nam ik zo’n lijst nog eens door bij een voer voor een betere huid en vacht. Rundvlees stond bovenaan. Daarmee kan het best een goed voer zijn, maar als je hond jeuk heeft dan is dat wel een reden om even na te denken of dit nu het geschikte voer is.  

Jeuk bij de jonge hond

Heeft je pup of jonge hond jeuk? Schakel dan niet zomaar over op een ander voer, maar kijk eerst of het wel geschikt is voor jonge honden. Die zitten nog in de groei en de samenstelling van voer is anders dan bij een volwassen hond. Een voer wat niet is afgestemd op de behoeftes van een pup kan zorgen voor problemen bij de ontwikkeling van het skelet.

“Maar ik geef vers vlees”.

Regelmatig geven mensen bij me aan dat hun hond niet allergisch kan zijn omdat ze vers vlees voeren. Als je hond reageert op een eiwitbron (b.v. kip) dan maakt het niet uit of dit uit vers vlees komt of in een brok zit. Ook dan kan het helpen om een andere eiwitbron te geven, dus vlees of vis wat je hond nog nooit heeft gehad. En om de overige bestanddelen van je verse voer even te checken op b.v. tarwe of ei. Aan vers vlees worden bestanddelen toegevoegd om het ook een compleet voer te maken. Dit is maar een klein percentage van het geheel maar als daar net een stof bij zit waar je hond op reageert, dan kan dit klachten verklaren.

Tarwe

Naast eiwitbronnen staan tarwe (en in mindere mate soja) in het rijtje van bestanddelen waar je hond op kan reageren. Er is ook hondenvoer wat dit niet bevat en op basis is van rijst, waar nauwelijks klachten door ontstaan.

Best lastig nog, uitzoeken of je hond een voedselallergie heeft. Als voeding het enige is waar hij allergisch voor is dan lukt het vaak wel om een voer te vinden waar hij geen klachten van krijgt. Mocht er toch jeuk blijven, om wat voor reden dan ook? Neem gerust eens contact op. Een leven met jeuk is naar voor je hond, maar ook voor de omgeving. Ik help jullie graag met een homeopathisch middel wat past bij de klachten en bij je hond.