Groeipijn bij de jonge hond

Een jonge hond groeit snel in korte tijd. Met het juiste voer en de goede beweging kun je dat als eigenaar goed begeleiden. Maar waar moet je dan op letten? En wat kan er, vooral bij grotere rassen zoals herders en dogachtigen, eigenlijk fout gaan? Bijvoorbeeld bij groeipijn.

Jong en kwetsbaar

Het bewegingsapparaat van een jonge hond is kwetsbaar. Ruw spelen, te lang lopen en te weinig rust kunnen nadelige gevolgen hebben voor de ontwikkeling van het skelet, spieren en pezen van uw jonge hond. Dit kan blijvend schade opleveren.

Een jonge hond mag niet te lang lopen. Een grove richtlijn is vijf tot tien minuten per maand in leeftijd. Als uw hond b.v. drie maanden oud is, mag hij maximaal 3 x 5 minuten is 15 minuten lopen per wandeling. Merkt u dat hij moe is, stop dan eerder. Til hem op als hij nog heel klein is en laat hem thuis lekker uitrusten. En hoe merkt u dat uw hond moe is? Hijgen, gaan liggen, oortjes en houding laag en rood oogwit zijn allemaal tekenen dat uw pup genoeg heeft gedaan.

Probeer elke dag ongeveer even lang te wandelen. Als u op uw vrije dag een veel langere wandeling maakt dan anders, dan is dat een te zware belasting voor uw hond.

Wissel eens af qua terrein. Als uw hond op zand of in hoog gras loopt is zijn snelheid noodgedwongen lager.  Achter ballen of stokken aanrennen is belastend voor een hond in de groei. Een flinke spurt maken of opeens afremmen kan schadelijk zijn voor b.v. zijn gewrichten. Verstop de bal liever in hoog gras. Dat maakt het bewegen wat rustiger en geleidelijker.

Spelen met andere honden

Wilt u uw jonge hond laten spelen met een andere hond? Hou in de gaten of het spel leuk blijft. Als de speelkameraad van uw hond een stuk groter is of erg lomp dan kan hij uw hond (onbedoeld) pijn doen. Ook voor zijn sociale ontwikkeling is het goed als spelen met een andere hond niet ontaardt in te hard spel.  

Groeipijn of enostosis

Vooral honden van grotere rassen kunnen lang last hebben van groeipijn. Wat je dan vaak ziet is een wisselende kreupelheid, dan weer de ene en dan weer de andere poot. Dit hoeft niet altijd, ook het steeds kreupel zijn aan dezelfde poot kan hierop wijzen. Kreupelheid is altijd een reden om langs de dierenarts te gaan. Groeipijn ontstaat door druk vanuit het bot op het beenvlies, wat erg pijnlijk is.

Het kan lang duren, zeker grote honden zijn er soms pas rond twee jaar vanaf. In de homeopathie zijn er verschillende middelen die kunnen helpen om de pijn te verminderen op een natuurlijk manier. Een goede voeding, met een juiste calcium-fosfor verhouding zorgt dat botten zich optimaal kunnen ontwikkelen. Hiervoor is speciaal voer ontwikkeld voor jonge honden van grote rassen.

Heeft u vragen over de groei? Of roept dit artikel vragen op? Neem gerust contact op.

En wilt u meer weten over gezond opgroeien van de jonge hond? Lees dan eens Een hondenleven lang van Martine Burgers en Sam Turner. Een aanrader.