Blaasontsteking en blaasgruis bij de kat

Is uw kat gevoelig voor blaasgruis en/of blaasontstekingen? Homeopathie kan helpen om dit te voorkomen.

Toen de eigenaar van Glen me belde was hij al lang aan het dokteren. Glen was een rode kater die vaak blaasontstekingen had. Bij controle van de urine werd dan ook vaak blaasgruis gevonden. Glen kreeg al langer een blaasgruisdieet en bij elke nieuwe blaasontsteking een antibioticakuur.

Blaasgruis voorkomen

Blaasgruis bestaat uit gruis en stenen in de urine. Het uitplassen kan zeer pijnlijk zijn en gruis kan ook de urineweg verstoppen. Dit is levensbedreigend. Een speciaal dieetvoer zorgt dat er geen nieuw blaasgruis wordt gevormd. Ook houdt het de zuurgraad van de urine laag.

Katten met blaasgruis hebben nogal eens overgewicht. Geef de kat daarom zijn voer in afgewogen maaltijden en niet onbeperkt. Naast gedoseerd eten is genoeg drinken van belang. Is uw kat een slechte drinker, dan is een kattenfontein wel eens een oplossing. Veel katten gaan dan beter drinken.

Een blaasontsteking en homeopathie

Als uw kat eenmaal een blaasontsteking heeft dan is het belangrijk om zo snel mogelijk urine langs de dierenarts te brengen. Klachten zijn dan o.a. persen, kleine plasjes doen, bloed bij de urine, pijn bij het plassen. Naast antibiotica helpt homeopathie om terugkerende blaasontstekingen te behandelen zonder bijwerkingen. In de homeopathie zijn er vele middelen om klachten te verlichten en te voorkomen. Het is maatwerk; bij het ene middel ligt de nadruk op het blaasgruis, bij het andere middel op de manier waarop de blaasontsteking altijd verloopt. Zeker als uw kat vaker blaasontstekingen heeft is het zinvol om een homeopathisch middel te zoeken wat een terugval voorkomt.

Voorkomen antibiotica

En hoe is het nu met Glen? Bij katten die gevoelig zijn voor blaasgruis en/of blaasontstekingen zoek ik het passende middel en de eigenaar blijft dit vaak wekelijks geven. Zo ook bij Glen. Het dieetvoer bleef hetzelfde maar met wekelijks homeopathie heeft Glen in het jaar daarop volgend geen ontsteking meer gehad. En dat is goed nieuws. Het zoveel mogelijk voorkomen van antibiotica maakt dat de darmflora van Glen minder wordt aangetast. Antibiotica vernietigen schadelijke bacterien maar tasten ook de darmflora aan, die een groot deel uitmaken van de weerstand. Hoe minder hoe beter en als homeopathie hieraan kan bijdragen dan is dat in het belang van de gezondheid van de kat.

Heeft uw kat geregeld een blaasontsteking en/of blaasgruis? Neem gerust contact op. Een afspraak kan door videobellen en een vragenlijst, wat wel zo fijn is voor uw kat. Dat scheelt weer een rit in het reismandje.

rode kat