Voorkom je artrose bij je hond?

Tips om de kans te beperken. En als je hond het dan heeft, om de pijn te verzachten.

Je komt bij de dierenarts vandaan, die heeft vastgesteld dat je hond artrose heeft. Hij is soms kreupel, stijf en heeft moeite om uit zijn mand te komen. Maar wat mankeert hij nu eigenlijk?

Wat is artrose?

Bij artrose is het gewrichtskraakbeen beschadigd. Het soepel bewegen van het gewricht wordt steeds pijnlijker. Dit kan ook gevolgen hebben voor de rest van het gewricht. Er kunnen vergroeingen en ontstekingen ontstaan. De gewrichtsbanden, die het gewricht omsluiten en ondersteunen kunnen zover worden uitgerekt dat het gewricht instabiel wordt.

Hoe ontstaat het?

Artrose kan te maken hebben met slijtage door ouderdom. Daar hebben alle dieren last van, ook wij mensen.
Een andere oorzaak is overgewicht, waardoor gewrichten onnodig zwaar belast worden.
Artrose kan ook het gevolg zijn van een trauma. Stel dat je hond is aangereden en er goed vanaf lijkt te zijn gekomen, dan kan een gewricht toch zijn beschadigd en binnen een paar weken kan daar atrose ontstaan.
Erfelijkheid kan een rol spelen. En een afwijkende stand van b.v. de poten (X- of O-benen).

Kun je artrose voorkomen?

Door al bij de aanschaf van een pup op een paar dingen te letten kun je de kans op artrose kleiner maken. Sluit uit dat ouderdieren gewrichtsklachten hebben. Vraag om uitslagen van onderzoek naar erfelijke gewrichtsaandoeningen als HD (heupdysplasie) of ED (elleboogdysplasie).

Goed voer is voor elke hond belangrijk, maar voor een opgroeiende pup van levensbelang. Anders kunnen vergroeingen ontstaan aan de botten die voor een pijnlijk en vaak kort leven zorgen. Wat is goed voer? In ieder geval voer voor pups/jonge honden met de vermelding compleet of volledig, of dit nu een brok is, uit een blik komt of uit de vriezer.  Dit bevat alle mineralen die nodig zijn voor een goede calcium-fosforverhouding. Geef daarnaast geen extra calcium o.i.d. Dit kan weer schadelijk zijn.

Verder is gedoseerde beweging bij jonge honden belangrijk. Teveel lopen kan afwijkingen geven aan botten, die bij een groot ras pas na anderhalf jaar zijn volgroeid. Fietsen of achter een bal aan rennen zijn daarom snel overbelasting. Als je hond eenmaal is volgroeid en je wilt gaan fietsen, bouw het dan heel geleidelijk op.

Als je jonge hond in een wild spel verzeild raakt dan is het beter om hem eruit te halen of het te voorkomen. Door lompheid of een zwaar lichaamsgewicht kan een andere hond hem schade berokkenen waar hij altijd last van houdt.

En hoe groter je hond is, hoe langer het duurt voordat hij is uitgegroeid. Een Yorkshire terrier doet er een jaar over maar een Duitse dog groeit met anderhalf jaar nog steeds.
Pups hebben daarnaast nog veel rust nodig, die ze niet altijd zelf nemen. Ze slapen zo’n 16 tot 20 uur per dag en soms moet je ze behoeden voor het maar door blijven gaan. Een bench is dan geen overbodige luxe.

Wat kun je doen aan artrose bij je hond?

Helaas is het onomkeerbaar. Als een gewricht eenmaal is beschadigd kun je er wel voor zorgen dat het niet nog verder gaat. Hoe doe je dit?

  • Laat je hond bij overgewicht afvallen.
  • Bewegingen die belastend zijn of pijnlijk moet je proberen te voorkomen.
  • Als het niet nodig is, geen trap lopen maar de lift nemen.
  • Je hond de auto intillen of voor de voorstoel laten zitten, zodat de opstap wat lager is. En dan maar geen behendigheid meer, hoe leuk het ook was.
  • Om de pijn te verminderen kun je Omega-3 en glucosamine/chondroitine toevoegen aan het voer.
  • Fysiotherapie helpt o.a. om de bespiering rond gewrichten zo optimaal mogelijk te ontwikkelen.
  • Acupunctuur zorgt dat je hond zich weer soepeler gaat bewegen. Mijn eigen Welsh Corgi van 11 jaar krijgt regelmatig een behandeling van Kirsten Rijken Rapp en loopt daarna weer maanden soepel en pijnloos rond.
  • De dierenarts kan een pijnstiller of ontstekingsremmer voorschrijven. Let dan op dat je hond zich niet zo prettig gaat voelen dat hij zijn lichaam weer teveel gaat belasten, waardoor hij uiteindelijk meer pijn krijgt.

En gelukkig zijn er homeopathische middelen die zorgen dat de hond minder pijn heeft en soepeler beweegt. Homeopathie heeft ook op de lange duur geen schadelijke bijwerkingen. Bekende middelen zijn o.a. rhus toxicodendron, ledum en bryonia.

Welk middel past bij jouw hond hangt af van allerlei omstandigheden rond de artrose. Is de pijn erger bij vochtig weer en kou, of juist beter? Knapt je hond op van een stukje lopen of gaat het dan juist slechter? En hoe is het verder met zijn gezondheid? Hoe gedraagt hij zich? Homeopathie is maatwerk en wat de een goed helpt, past niet bij de ander.

Wil je meer weten over homeopathie bij artrose? Neem gerust contact op.

artrose hond